top of page

BALI - TAJEMNÁ MAGIE

Johanka Swarna, rodačka z Moravských Budějovic žije na ostrově Bohů se svým balijským manželem a dětmi více jak 8 let. Proč je pro balijce magie i svět démonů každodenním chlebem a jak celou situaci vnímá z pohledu racionálního Evropana se dozvíte v naší reportáži.

Johanka SWARNA


Je Bali skutečně ostrovem Bohů nebo se v nynějším moderním světě jen opírá o starodávný kult a láká na své pohádkové démony senzacechtivé turisty?

"Bali je ostrovem Bohů v pravém slova smyslu. Je kolébkou prastaré magie, která se ctí a dodržuje dodnes všemi generacemi. Je to země plná mýtů, legend a pohádek. Balijci milují Bohy, uctívají Duchy i Démony a svůj život vkládájí do rukou léčitelů a šamanů."

​Dobře, ale jak je to s magií na Bali dnes? Jsou tyto praktiky otázkou starší generace nebo v ní věří a provozují ji i mladí lidé?

"Všichni Balijci na duchy věří bez rozdílu věku i vzdělání. Milují pohádky o bozích a démonech i oslavy na jejich počest. Nadpřirozeno je součástí jejich každodenního života. Nejslavnějším svátkem je Hari Nyepi. V tento den přicházejí na Bali zlý démoni. Celý ostrov je ponořený do ticha, všichni jsou doma, protože věří, že by se démoni mohli rozlobit. Zavřené jsou obchody, restaurace, úřady a dokonce i mezinárodní letiště bez výjimky. Bali je jedinou zemí na světě, kde se každoročně v den Nyepi dá přednost duchům před leteckou dopravou. To snad mluví za vše."

Vím o tobě, že jsi vdaná za balijce. Měla si ty sama někdy co dočinění s místními léčiteli nebo magií?

"Na Bali jsem si přijela srovnat své myšlenky a rozhodnout se, co v životě dál. Během svého pobytu jsem navštívila jednu místní vědmu a léčitelku, která dodnes žije v malé vesnici pod posvátným Agungem. Dlouze mi tenkrát vyprávěla o mé karmě a o tom, že má duše je nemocná. Společně jsme obětovaly Bohům a doporučila mi velký očistný obřad. Z části jsem jí důvěřovala a tak trochu to brala i jako past na turisty. Nakonec jsem si řekla, že nemám co ztratit a rituál jsem podstoupila. Pomohla mi nejen po zdravotní a psychické stránce, ale dokonce mě zbavila strachu z výšek. Jediné, co jsem jí nevěřila bylo, že budu žít na Bali. Dnes už s manželem žijeme šťastně osmý rok."

směje se Johanka

Žiješ tedy typický život balijské ženy nebo si i po letech stále ještě pragmatický Evropan?

"Kdekoli jinde na světě snad. Pokud se ale rozhodneš pro život na Bali, stane se svět Bohů, démonů a ceremonií denním chlebem stejně jako pro jiné balijce. Každý den chystám obětiny před svým domem, účastním se ceremonií, navštěvuji léčitele i vědmy a plně respektuji rovnováhu mezi bílou a černou magií. Ostrov plný laskavých lidí se pro mě stal pohádkou, ve které mohu žít šťastně až do smrti."

Markéta Šlehoferová

Johanka Swarna


58 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page